pondělí 7. března 2011

Nastupuju do prváku. Co dál?

Hlavní heslo: Hlavně nepanikařit! 

Když jste si úspěšně podali přihlášku, zmákli jste přijímačky nebo jste byli přijati na průměr, máte před sebou několik (pokud to vydržíte) parádních let. A tady je první zádrhel, pro někoho je vysoká procházkou po pláži se zapadajícím sluncem v zádech a pro někoho prostě nutné zlo (hlavně pokud jdete studovat, když se vám "ještě nechce makat"). První záležitostí, kterou uděláte ještě před nastoupením do prváku, je zápis. Datum a místo konání by vám mělo přijít poštou nebo si ho můžete vyhledat na oficiálních stránkách fakulty. Na zápis si vezměte propisky - jak trapné, ale nevěřili byste, kolik lidí chodí po světě bez psacích potřeb, pak budete potřebovat fotku - formát jako v občance. Měli byste se tu dozvědět veškeré informace, které potřebujete k přežití prváku. Z vlastní zkušenosti ale vím, že to co člověka doopravdy zajímá, se tam nedozví. Takže:

Jak je to s prolezením do dalšího ročníku? Respektive semestru...
Jako první ročníky máte povinnost za první semestr studia získat 20 kreditů, za celý první rok pak alespoň 40 kreditů pro postoupení do dalšího ročníku studia. Takže nám tu vyvstávají dvě otázky:
  1. Co jsou to kredity? Za absolvování každého předmětu získáte určitý počet kreditů. Každý předmět končí minimálně zápočtem, maximálně zkouškou. Ale o tom až v dalším článku. Počet kreditů je odstupňovaný podle náročnosti předmětu, podle způsobu ukončení apod. Já bych řekla, že je to podle toho, jak vás daný předmět ... trápí. Čím víc kreditů, tím horší :-), ale rozhodně to neznamená, že jakmile uvidíte šestikreditový předmět, tak musíte panikařit. Všechno se dá zmáknout, pokud si to rozplánujete.
  2. Proč nestačí mít 40 kreditů celkem? Proč těch 20 za první semestr? Musíte mít přece nějaké kredity do startu, ne? :-D Platí pravidlo, že standartní způsob studia je 60 kreditů za rok, tzn. 30 kreditů za semestr. Většinou se vám ale podaří zapsat si kreditů na semestr více (je to tak i lepší, alespoň pak nemáte hoňky ve třeťáku). Pravidlo 20 kreditů za první semestr ovšem platí jen v prvním ročníku. V dalších letech bude stačit, když těch 40 kreditů splníte za celý rok. Ale pozor! VŽDY musíte mít splněno 60 kreditů! 40 je na prolezení, 60 na úspěšné absolvování studia. 40 prolezeš, 60 budeš mít titul. 40 ok, ale 60 best. Jasný?
Za celkovou dobu bakalářského studia je nutné získat alespoň 180 kreditů. Jsou na to předměty povinné - blok A (většinou 5-6 kreditů), povinně volitelné - blok B a pak "céčkové předměty", které zajišťují, že budete dělat i něco navíc :-) Takže například tělocvik, obchodní jednání atd. Rozpis těchto předmětů máte na Stagu (univerzitní server). O něm v jiném článku. Za každý blok předmětů musíte získat určený počet kreditů - viz Stag.

Tááák co dál? Je pro mě malinko těžké si na všechno vzpomenout :-D, takže případné další dotazy směřujte do komentářů.

Na zápisu dostanete index, neboli výkaz o studiu studenta. No, vlastně nedostanete. Vyplníte si nacionále, předměty, které budete studovat v prváku a pak vám ho zase vezmou. Ale nebojte, k vyzvednutí bude na studijním oddělení - přízemí děkanátu EF, budova A. Počítám, že areál si každý z vás prošel ještě před nastoupením :-) Co dalšího dostanete na zápisu je potvrzení o studiu. Takže jich naberte kolik potřebujete - rodičům, na vlak, na lítačku na městskou, aby každý viděl, že opravdu začínáte studovat... :-)

Další věc, kterou před nástupem budete potřebovat, je rozvrh. Ten je k dispozici na stránkách fakulty http://www.ef.jcu.cz/. Podrobněji o rozvrhu v dalším článku.

Pro tentokrát už mě nic dalšího nenapadá. Tohle jsou informace, které budete potřebovat ještě před začátkem roku. Časem toho samozřejmě dodáme víc, ale teprve začínáme, takže to půjde pomalu.

2 komentáře:

  1. Pěkný článek. Jen bych dodala informaci týkající se zápisu. Co si pamatuji na svůj zápis, nikdo nám nezdůraznil jednu hodně důležitou věc - že si můžete zapsat i předměty, které nejsou doporučené ve studijním plánu. Takže spousta lidí dopadne tak, že si pro první semestr v prváku zapíše jen předměty, které jsou doporučené a na zápise vám více méně "poručí", abyste si je zapsali. Kreditově to je ve většině případů jen lehce nad dvacet kreditů. Takže se lehce stane, že nedáte třeba mikro nebo matiku za šest kreditů a třeba ještě něco a máte problém, protože nemáte oněch 20 kreditů za první semestr. Pozor na to! Proto doporučuji si na tohle dát pozor a zapsat si ještě nějaký volitelný předmět a třeba tělocvik.. Zkrátka udělat si rezervu. Jednak pak nemáte takové nervy, protože když třeba neuděláte jeden předmět, neznamená to, že letíte ze školy. A další bonus je ten, že pokus se Vám vše zadaří, máte větší náskok do dalšího studia a v dalších semestrch nemusíte dohánět, že jste v prvním měli nižší počet kreditů než je průměr na semestr během celého studia..

    OdpovědětVymazat