pondělí 11. dubna 2011

Stag

Takže o Stagu, tedy univerzitním serveru, už byla řeč dříve. Stag bude po celou dobu, kterou strávíte na této škole něco jako vaší rodinnou. Za každý úspěch se vám body přičtou, za každé porušení školního řádu váš účet na Stagu o body přijde... :-D Jen jsem chtěla vidět jak to vypadá napsané :-) Ale v podstatě je to tak, až na to že body (kredity) vám nikdo brát nebude.

Ale abychom se přesunuli k tomu podstatnému. Do systému Stag se dostanete tímto odkazem: https://wstag.jcu.cz/portal/home/index.jsp Bude to po vás chtít přihlašovací jméno a heslo. Přihlašovací jméno najdete na první straně vašeho indexu - u fotky. Studentům Ekonomické fakulty začíná na E, takže to bude něco ve stylu E12345. Přihlašovací heslo je x a vaše rodné číslo bez lomítka, takže např. x3510121234. Když se vám zadaří se přihlásit (občas je to problém), uzříte vlevo nabídku:
Průběh studia - jak už název napovídá, tady jsou základní informace o tom, jak pilně studujete. Můžete si tu zjistit průměr známek za studium, jaké známky jste dostali pokud to nevíte, zapsané a vypsané termíny zkoušek a předměty bez termínů. Mám pocit, že to občas nefunguje... Tak pozor na to. Dál si tu můžete vytisknout zápisový list atd.
Vizualizace - tady si můžete prohlédnout váš studijní plán. Mimo jiné kolik máte získáno kreditů, kolik jich ještě potřebujete získat a je to rozepsáno i do studijních bloků. Tohle je celkem šikovná věcička. Uvidíte tu i předměty, které budete studovat v dalších ročnících.
Zápis na termíny - snad nejdůležitější odkaz. Tady se budete zapisovat na zkoušky. Jinak to nejde. Na některých školách se studenti zapisují přímo u vyučujícího, my se zapisujeme přes Stag. Tenhle odkaz si opravdu hlídejte, aby se vám nestalo, že se podívate pozdě a nejlepší termíny už budou zabrané. Občas je to opravdu bitka o místa.
Kvalifikační práce - sem budete v budoucnosti ukládat svoji bakalářku, diplomku apod. Nebudu vysvětlovat jak a co, to si tam každý může přečíst :-)
Předzápis - přes tenhle odkaz se budete zapisovat do dalšího ročníku. Jsou na to vyhrazená určitá období. Většinou v červnu myslím. Tady se zapíšete na všechny povinné předměty (na ty se dostanete vždy) a povinně volitelné - tady pozor, předměty se neotvírají pokud není dostatek zájemců, ovšem zase na některé předměty je takový nával, že na polovinu zájemců už se ani nedostane. Je tedy důležité naplánovat si dopředu, který předmět chcete studovat a pak se hned zapsat. Raději. Pro jistotu :-)
Předzápis kroužkový - hmmm tady si nejsem vcelku jistá, momentálně není doba předzápisů tak je to vypnuté, ale myslím, že si tu můžete vyhledat předměty podle jména, katedry, fakulty atd. a zapsat se.
Moje údaje - samozřejmě údaje o vás + údaje o stipendiích.
Hodnocení kvality - můj oblíbený odkaz :-) Tady za každý semestr studia zhodnotíte, jak se vám každý předmět líbil. Zda vše probíhalo jak mělo, jaký z toho máte dojem + případné připomínky. Hodnocení je pak základem pro univerzitu, aby se mohla zlepšovat co se týče studia. V současné době však hodnotí velmi málo studentů, takže to pro vedení není moc konstruktivní, ale i to málo se počítá. Bylo by fajn kdyby hodnotilo víc lidí, pak ty věci, na které si tu lidé pořád stěžují, by se daly snáz řešit.
ECTS Výjezdy/ Příjezdy - tady jsou záznamy o studijních pobytech v zahraničí.
Studentské žádosti - tento odkaz jsem ještě nikdy nevyužila, ale můžete si zde zažádat o opožděný zápis předmětů a zrušení zápisu předmětů.
Burza zápisů - to mi nějak nefunguje, takže netuším. Ale pravděpodobně půjde o výměny zapsaných předmětů mezi studenty.
Změna hesla - tady si můžete změnit heslo pro vstup do Stagu.

Pokud se vrátíme na horní lištu, tedy na Úvod, tam nic moc není :-), pak Moje studium, kde jsou odkazy vyjmenované výše, najdeme tam ještě:
Prohlížení IS/ STAG - tady máte možnost prohlédnout si veškeré údaje o univerzitě. Kdy který vyučující učí, jaká učebna je v jakou dobu volná, info o předmětech, oborech atd.
Kvalita výuky - tady najdete údaje o hodnocení kvality - tedy výsledky.
IS/STAG - hmm to budou pravděpodobně informace pro vyučující :-D Tam se jako student nedostanete. Nebo aspoň mě to nešlo :-)
Uchazeč - tady najdete elektronickou přihlášku nebo i údaje o přijímacím řízení.

Tak o možnostech Stagu to bude asi vše. A ještě jedno upozornění - v dobách nejfrekventovanějšího vypisování termínů Stag velmi rád padá nebo se zasekává :-D Je velmi roztomilé, že se to vždy stane když se nutně potřebujete zapsat na termín předmětu, který hoří... Samozřejmě se univerzita snaží dát tyto Stag-kolapsy do pořádku a já jim držím pěstičky. Uvidíme, jak to bude při dalším zkouškovém období :-)

To je asi vše co jsem chtěla pro tuto chvíli sdělit. Přeji vám nepadající Stag a spoustu volných termínů do dalších let :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat